Top Tag

Wanneer je op zoek bent naar een groene erfafscheiding, dan zul je al vrij snel bij de beukenhaag uitkomen. Dit is niet voor niks, want deze haag heeft een hoop voordelen als schutting. In dit artikel geef ik je 5 redenen om je schutting nu te vervangen door de beukenhaag.

Als haagplant wordt de haagbeuk nogal ‘ns verward met de beukenhaag (Fagus sylvatica). En hoewel de Fagus sylvatica nog steeds vaker wordt aangeplant in Nederlandse tuinen, heeft ook de haagbeuk prachtige eigenschappen. De haagbeuk en de beukenhaag lijken wat betreft uiterlijk best wat op elkaar.

Toch zijn er subtiele verschillen. Zo is het blad van de haagbeuk matter en iets dieper generfd. In de lente en zomer draagt hij zijn frisgroene bladeren. In het najaar trakteren zowel de beukenhaag als de haagbeuk ons op een waar spektakel van herfstkleuren. Dit is schitterend om te zien.

Beuk en haagbeuk botanisch

In tegenstelling tot de beuk (Fagus sylvatica) is de haagbeuk (Carpinus betulus) geen beuk maar familie van de berk. De berkenfamilie (Betulaceae) bevat naast de berk zelf ook onder andere de els (Alnus) en hazelaar (Corylus). In een haag zijn de twee voor iemand die oppervlakkig kijkt nauwelijks te onderscheiden, maar als je eenmaal weet dat het verschillende planten zijn, herken je ze ineens overal als aparte soorten.

Een volwassen ongesnoeide beuk kan makkelijk 20 tot 30 meter hoog worden en ook de haagbeuk kan een hoogte tussen de 20 en 25 meter bereiken. Maar door te snoeien kun je beide ook als haag van elke gewenste hoogte snoeien.

You may also like